Adevărul despre a fi în formă

ÎNVĂȚĂM CĂ:

  1. Pe măsură ce specia și cultura au evoluat, am reușit să dăm truda și strădania de zi cu zi pe confort. (da’ eu asta mi-am dorit mereu 😦
  2. Ne reprimăm astfel mecanismele noastre de supraviețuire. (ahh!!)
  3. Corpul nostru este programat cu un triplu scop: Supraviețuire – Reproducere – Evoluție. (asta parca-i de la telenci..!)
  4. Natura ne cruță viața și ne menține în formă, atât timp cât  nu jucăm împotrivă. (asta-i amenințare pe față!!)
  5. Fitness-ul modern produce oameni care nu sunt în formă. (da’ eu cum sunt..pe bune acum!!)
  6. Trebuie să scăpam de toate obiceiurile proaste și de rutina defectuoasă de la sala de sport. (adica mă duc degeaba?!!)
  7. Suntem programați într-un mod excepțional să supraviețuim și să ne dezvoltăm. (multumesc!!)
  8. Se poate! 🙂

Contrar credinței generale, sa fii fit sau să fii în formă, nu înseamnă să fii precum musculosul pe care îl vezi la sala de fitness de patru până la cinci ore în fiecare zi. Pentru a înțelege cu adevărat sensul real (și necesitatea) de a fi într-o bună formă fizică și în cele din urmă a ajunge la așa ceva, trebuie să fii mai întâi dispus să ieși din mentalitatea de „șobolan de sală de sport” sau „șoarece de bandă”și de a descoperi o parte din tine pe care, probabil, nici măcar nu știai că există: primitiv-ul din tine.

Ne reprimăm astfel mecanismele noastre de supraviețuire

Istoric vorbind, oamenii, ca și alte animale, nu au depins de metode sau instrumente artificiale pentru a fi în formă. Performanță de vârf a fost realizată doar prin activități de supraviețuire – vânătoare, culesul și truda de zi cu zi, care au necesitat un anumit nivel de aptitudini biologice sau formă fizică.

Pe măsură ce specia și cultura au evoluat, undeva pe drum am reușit să dăm truda și strădania de zi cu zi pe confort. Ne reprimăm astfel mecanismele noastre de supraviețuire, într-atât că mulți dintre noi își trăiesc întreaga lor viață incapabili să reziste stresului, să reacționeze la pericol sau să se apere atunci când este nevoie. Din păcate, deși nu este cazul, cei mai mulți dintre noi nu vor mai experimenta beneficiile de a fi apt biologic vreodată. Parcă în engleza sună mai interesant „biologically fit”.

Deci, ce înseamnă sa fii in forma sau sa fii fit? Are vreun scop? Și are sens, în practică?

Așa cum spunea campionul la box Floyd Maywhether, „dacă nu face bani, atunci nu face sens” … Industria de fitness face tone de bani și pare să aibă sens pentru cei care fac profituri uriașe din vânzarea de pachete de fitness și gadget-uri specifice la TV și online. Dar, destul de des, ceea ce face sens ca afacere nu are nici un scop biologic și, prin urmare, este împotriva firii, fiind astfel inutil.

În zilele noastre conceptul de fitness biologic sau de formă fizică, a cam dispărut cu totul, dar încă mai avem nevoie și putem să vedem lucrurile în perspectivă. Ipotetic vorbind: Dacă culturistul tipic de astăzi ar fi trebuit să trăiască în vremurile primordiale, el nu ar fi supraviețuit condițiilor extreme care au existat atunci; Selecția naturală l-ar fi eliminat. Trupul său nu ar fi reușit să îndure stresul supraviețuirii (sau chiar să fugă de pericol), pentru că mușchii săi, predominant cu fibre de tip 2B, ar fi ajuns la o stare de paralizie în câteva minute de luptă sau fugă. Acesta este crudul adevăr pe care industria fitness-ului și a mușchilor din ziua de azi nu vrea ca noi să-l aflăm.

Fitness-ul modern produce oameni care nu sunt în formă. 

adevarul-despre-fitness-2

Știința a recunoscut acest fapt. Cei mai mulți dintre noi, inclusiv cei care fac exerciții fizice zilnic, nu suntem apți să susținem un efort fizic echivalent cu ceea ce strămoșii noștri considerau ca fiind greutățile normale de zi cu zi. Factorii de stres care i-au făcut pe primii oameni să se adapteze la greutățile zilnice și să evolueze, ar ucide cel mai probabil, oamenii moderni dacă s-ar aplica astăzi.

Trebuie să scăpam de toate obiceiurile proaste și de rutina defectuoasă de la sala de sport.

Am putea oare să trezim acest gigant adormit în noi? Sigur, dar pentru a oferi organismului această șansă, trebuie mai întâi să scăpam de toate obiceiurile proaste și de rutina defectuoasă de la sala de sport. Corpul nostru este programat cu un triplu scop: Supraviețuire – Reproducere – Evoluție. Asta e premisa destinului nostru biologic.

Natura ne cruță viața și ne menține în formă, atât timp cât  nu jucăm împotrivă

Natura ne cruță viața și ne menține în formă, atât timp cât înțelegem pentru ce am fost programat și nu jucăm împotrivă; dar dacă nu reușim să facem acest lucru, natura va scăpa de noi. Acesta este un fapt de necontestat. Atunci când un organism își pierde capacitatea sa de a se reproduce sau de a evolua, natura va lasă procesul de îmbătrânire să preia controlul –degradând și afectând sistemul metabolic al organismului până la moarte. De accea termenul de fitness uman trebuie să fie redefinit.

Dacă condiția ta fizică nu s-a îmbunătățit deși mergi la sală, atunci faci ceva greșit. 

Corpul nostru este programat sa fie apt biologic. Reacțiile noastre fizice la situații extreme sau periculoase, ne asigură nu numai că rămânem în viață, ele reprezintă, de asemenea, baza fundamentală sau (origine biologică) pentru ceea ce trebuie sa considerăm acum ca fiind exercițiu fizic. Rezistența la stres intens, capacitatea de a genera putere supraomenească cum ar fi, timp de răspuns îmbunătățit și o durabilitate extraordinară, sunt toate manifestările fizice ale sistemului nostru de supraviețuire – iar asta nu este chiar ceea ce experimentam într-o zi tipică de mers la sală.

Problema noastră este că în viața reală, lucrurile sunt de multe ori foarte înșelătoare. Noi trăim astăzi într-o lume care adoră super-eroii și mușchii mari. Dar, în spatele tuturor acestora există realitatea brutală a vieții și a morții; și nimeni nu poate scăpa de asta. Cei mai mulți dintre noi aleg să ignore riscul de a nu urma ceea ce suntem programați biologic să fim. Societatea noastră a ales să trăiască în negare și plătește acum consecințele cu epidemii tot mai mari de obezitate, diabet, boli degenerative și îmbătrânirea prematură.

Suntem programați într-un mod excepțional să supraviețuim și să ne dezvoltăm. 

Trebuie sa înțelegem că suntem programați într-un mod excepțional să supraviețuim și să ne dezvoltăm, dar că suntem înconjurați de mesaje și obiceiuri cu totul nesănătoase. Nu este prea târziu să ne conștientizăm corpul și să schimbam.

Avem deja exemple aproape. Am să-l tot amintesc pe Mihai Vigariu. Fost culturist, care a realizat modul defectuos în care acel sport îi schimba corpul și a ales calea triatlonului, adică a înotului, ciclismului, alergării, stretching-ului, fitness-ului, nutriției, masajului șamd… toate la un loc, pentru o condiție fizică de excepție.

Noi nu trebuie sa facem tot ce face Mihai, dar măcar să înțelegem mesajul, calea și să începem de undeva schimbarea.

Se poate!

Referințe:

  1. Human Fitness, Ori Hofmekler : http://defensenutrition.com/blog/2013/03/human-fitness/#.WGkmV7Fh2Aw
  2. http://www.nutritiesportiva.ro/fiziologie/21-fibre-musculare.html

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s